19 Mayıs 2017

Nedir, Ne Değildir?




Merhaba arkadaşlar ben Sad God. Son güncelimizin üzerinden kısa bir zaman geçmesine rağmen tekrar birlikteyiz çünkü finaller/sınavlar geldi ve yeni bir seri aldık. Zaten bu aralar pek bölüm çıkarmıyoruz bir tek güncelleri veriyoruz. Tatava yapmaya gerek yok hızlı hızlı mevzudan bahsedip aradan çekileceğim.

Bendeniz Sad God’ın finalleri, typesetterımız, grubumuzun bel kemiği Sad Sea’nin ise sınavları başladı o yüzden Haziran’ın başına kadar adam akıllı bölüm çıkmayacak. Haziran’da bomba gibi geri dönüp yazın ortalığın amına koyuyoruz dört gözle bekleyin. Bir de Journey to the West isimli bir seri aldık. Bato.to anasayfasında rastgeldik, baktık Feng Shen Ji’nin yazarının eseriymiş kimin Gelecek Mangalar listesinde var diye falan kontrol etmedik ama umuyoruz yoktur. Normalde Çinlilerin ve Korelilerin yapacağı çizgi romanı/mangayı/webtoonu/manhwayı/manhuayı her ne boksa sikeyim ama Feng Shen Ji’yi severim yaratandan ötürü. O yüzden bu Çinli işi seriyi Feng Shen Ji referansından ötürü alıverdik. Çizen kişi Feng Shen Ji’den farklı ama karakter tasarımları resmen birebir aynısı. Kardeşler Kundura gibi seri aldık ama hoşuma gitti. Çinceden İngilizceye çeviren grup tam bir orospu çocuğu bu arada. Ayda iki bölüm vericez, daha hızlı gelmesini istiyorsanız bize para verin şeklinde çalışan kansız orospu çocukları. Şimdilik 3 bölümü yayınlanan seride hızlıca güncel olup bu paragöz pezevenkler bölüm çıkardıkça sizlere sunarız. Onun dışında zaten güncel olan ve jet hızıyla sizlere sunduğumuz Dr. Stone’u verdik. Kino no Tabi 2. Bölümü çevirir veririz belki ayrıca 3. Bölümü çıktı fakat çevirmek için kullandığımız kaynak olan Sense Scans’i bekliyoruz. Bizden malumatlar bu kadar zaten pek zaman geçmedi ama Haziran’ı bekleyin piyasanın amına koymaya gelicez. Hadieyw...


________________________________________

Sa arkadaşlar ben bu süper scanin çok da kocaman yürekli olmayan editörü, sadeditör2001. Nasılsınız bakalım? Sad God kardeşim süper anlattı, özet geçti ama benim anlatacağım konular çok farklı. Açılışımızdan beri sürekli aradığımız bu "Typesetter", "Cleaner", "Redrawer" bunlar nedir kısa kısa açıklayacağım. Artık insanların da öğrenme zamanı gelsin.

Şimdi ilkokula giden bir çocuğa bile desem anlayacağı şeyleri burada açıklattırdığınız için amınıza koyayım. Temel ingilizce arkadaşlar en az 10 yıldır okulda ingilizce öğreniyorsunuz. En kolayından başlayayım. Cleaner.

Cleaner nedir?

Türkiye'deki tüm fansubların/scanlationların kullandığının aksine cleaner ya da TEMİZLEYİCİ balon silen kişiye denmez arkadaşlar. Ona direkt olarak "BALON SİLİCİ" denir ki kendisi çok gereksiz bir roldür. Adam olan kendi balonunu kendi siler. 

Eee o zaman editör kardeşim bu TEMİZLEYİCİ balon silmiyor ise adı neden TEMİZLEYİCİ ne işe yarıyor bu arkadaş? 

Şimdi öncelikle Cleaner'ın görevini kısaca özetlemek gerekirse. Bu kalitedeki bir scani



Bu kaliteye getirmektir.



Cleaner'ın görevinin özeti budur. Şimdi anlamayan arkadaşlar için kısaca özet geçiyorum. Gerçek TEMİZLEYİCİ'nin görevi balon silmek değil, kötü kalitedeki raw sayfayı daha iyi, okunabilir ve üzerinde çalışılabilir, edite, redraw'a hazır hale getirmektir. Cleanerlar da redraw yapabilir ama çok gerekli olduğu sürece (İkili sayfalarda, patternlı balonlarda) yaparlar. Bunun yanında da balonları da silerler. Türk Scan gruplarında Rawdan çalışan çok kişi olmadığı için bizim kültürümüze Balon Silici olarak geçmiş bir roldür. Şu anki TEMİZLEYİCİ'ler aslında Balon Silicidir.

En kolayından girelim dedik de aslında Cleaner anlam bakımından en kolayıydı :D Yoksa gerçek Cleaner'lık cidden zor bir iştir. Şimdi iş olarak kolayından girelim. Typesetter!

SADSCANS'in yıllardır aradığı, bulamadığı, bulunca da salmadığı şey. TYPESETTER nedir ulan bu Typesetter. Ne yapar ne eder? Şimdi isminden de anlamadığınız gibi (Anlasaydınız bu yazıyı yazmak zorunda kalmazdım...) Type = Yazı Setter = Dizgici, hizalamak ikisini birleştirince ortaya ne çıktığını anlamışsınızdır zaten. Biz de buna Hizacı, Dizgici vs şeyler diyorlar sanırım bilmiyorum. 

Neyse, typesetter'ın görevine gelecek olursak. Çevirmenden gelen yazıyı Photoshop da T tuşuna basıp, balona tıklayıp CTRL+C, CTRL+V tuşlarının yardımı ile balona yerleştirebilen ve yerleştirdiği yazıyı balona uygun şekilde ortalayıp, hizalayabilen kişiye TYPESETTER denir. Bu abi SADSCANS'in 100 yıldır aradığı typesetter bu.

Eee amına koyim T'ye basıp yazı yazıyon sen 100 yıldır bunu yapacak adam mı arıyon? Sen bas T'ye yaz aq. Dediğinizi duyar gibiyim hehe. Typesetterlık ne kadar kolay gibi gözükse de aslında manganın eşek yükü kısmıdır. Siz ne kadar Redraw atsanız bile bir bölümde en fazla 3 bilemedin 5 tane redraw olur. Ama genelde bir bölümde 100'ü aşkın balon olur. O yüzden Typesetter'ın işi Redrawer'a veya Cleaner'a göre daha zordur ve bu yüzden bu işi yapan insanı bulmak zordur. Kim bütün gününü balona yazı yazarak geçirmek ister ki? Ben değil, o yüzden SADSCANS typesetter arıyor(du). 


Typesetter'ı, Cleaner'ı anlattık şimdi sıra Redrawer'da. Neymiş bakalım bu Redrawer. Türkiye'de belirli bir seviyeye gelmiş her editörün yaptığı ama büyük ihtimal ile ismini bilmediği şey. 

Şimdi köküne iniyoruz. Sadeditör2001 ile ingilizce dersleri amına koyim. Re= Yeniden Draw= Çizim birleştir bakalım ne oldu? Yeniden Çizim. Evet. İsmini açıklayınca rolün olayı açıklanmış gibi oldu. Redrawer çok zor kısımları yeniden çizen kişidir. Örnekle gösterecek olursak:



Önce Japonca yazıyı siler, sanki mangaka çizmiş gibi bir hale getirirsiniz. Daha sonra da üstüne yazıyı eklersiniz. Tabii ki her zaman gereken bir şey değildir. Genelde yazının arkasına saklayamadığınız durumlarda yapılır. Ya da benim gibi işsizseniz ve her şeyin mükemmel olmasını istiyorsanız yaparsınız.


Kısaca editörlere de değinmek istiyorum. Yabancılarda editör kavramı genelde değişir. Kimisi Redrawer+Clenaer'a editör der. Kimisi benim dediğim gibi Redrawer+Typesetter'a editör der. Bu yabancılarda değişir. Bizim tarafta her boku yapan kişiye Editör denir. Editörlere yazık... 

Son olarak Quality Checker ve Proofreader vardır ki bunlar bizde çok kullanılan şeyler değil. Özellikle Proofreader. Ama ben yine de ikisini kısaca anlatacağım. Quality Checker = Son Kontrol eden kişi. Bu bizde güzelce yerleşmiş bir olay. Çok fazla fansub ve scanlation'ın Son Kontrolcüsü olduğunu görüyorum. Güzel. Proofreader, çeviriyi kontrol eden kişidir. Biz genelde İngilizceden çevirdiğimiz için bize çok lazım olan bir şey değil ama yine de olsaydı güzel olabilirmiş. 


İşte bütün roller bunlar. Umarım sonuna kadar okumuşunuzdur ve umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. Aslında bu yazıyı biraz da bu Cleaner, Typesetter kültürünü bizimkilere de yaymak için yazdım. 

Çünkü yabancılara baktığınız zaman herifler takır takır mangasını çıkartıyor, bizde 1 kişinin yaptığı şeyi onlar görevlere dağıtıp 5 kişi 6 kişi yapıyor ve çatır çutur bölüm çıkartıyorlar. Umarım kısa zamanda bizim insanımız da bilinçlenir de biz de böyle çatır çutur bölüm çıkartırız. Bir kere alışınca cidden çok hızlı giden bir şey bu. 

Umarım bu yazıyı okuduktan sonra bazı fansublar ve scanlationlar gider de mangalarını rawdan yapar. Biraz daha uğraşıp daha kaliteli işler çıkartır ve bu herkese bulaşır. İngilizceden sağ tıklamak yerine gidip rawını bulup uğraşmayı seçerler. Bu durumda belki biz de millete sallamaktan vazgeçer onlara yardımcı oluruz. Kim bilir :D 

Neyse uzun zamandır aradan çıkartmak istediğim bir konuydu ve bayağı uzun bir yazı oldu :D Şimdi güncele geçiyorum ve geçmeden önce Sad God'ın da dediği gibi azıcık araya giriyoruz. 

Hiç bölüm gelmeyecek değil, daha az bölüm gelecek ve Haziran da ana sikmeye gelicez o yüzden azıcık sabredin. Journey to the West'i Tortuga görmeden hemen kapıverdik :D Güzel Manhua ya hızlıca güncele gelmeyi planlıyorum. Uzun zamandır bir manganın her şeyi ile uğraşmıyordum o yüzden iyi oldu ben de paslanmamışım be :D

Onun dışında söyleyecek bir şey yok. Bir dahaki güncele kadar kendinize iyi bakın. İyi okumalar.





Bir dahaki sefere kadar...

Hadieyw...



taskete


2 yorum:

  1. vaaay bee. kino no tabi başlamışınız... birçok animeci şero gibi ben de nardo ile anime izlemeye başlasam da, o vakitlerde izlediğim ilk animelerdendi kino no tabi. iyi olmuş başlamanız. elbet bi gün onu da okuruk... hadi kolay gele...

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirici bir güncel olmuş :) Journey to the West batıya yolculuk çin efsanelerinden güzel bir seri olacak bence h.olsun :)
    Güncel için Teşekkürler :) Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil